PETIȚIE. Pensionarii amenință cu proteste de stradă. Ce surse propun pentru creșterea pensiilor cu 40%

PETIȚIE. Pensionarii amenință cu proteste de stradă. Ce surse propun pentru creșterea pensiilor cu 40%
Publicat: 07/07/2020, 17:49

Trei mari organizații de pensionari, care susțin că reprezintă interesele a aproape cinci milioane de persoane, au transmis că se pregătesc să protesteze în stradă, în seprembrie, dacă statul nu le mărește pensiile cu 40%. Pentru finanțarea măririi veniturilor, ei propun amânarea virării contribuțiilor la Pilonul și apelarea la rezervele Băncii Naționale a României.

Liderii a trei mari organizaţii de pensionari au cerut, marţi, Guvernului să respecte legislaţia în vigoare, care prevede majorarea pensiilor cu 40% de la 1 septembrie şi au avertizat că, dacă doleanțele nu le sunt satisfăcute, vor da Guvernul în judecată și vor organiza mitinguri de protest, în septembrie, relatează Agerpres.

Este vorba de Federaţia Naţională a Pensionarilor din România, Uniunea Generală a Pensionarilor din România şi Federaţia Naţională „Unirea” a Pensionarilor din România.

Pensionarii propun ca soluții pentru pentru creşterea pensiilor cu 40% din septembrie amânarea cu un an sau doi a virării contribuţiilor la Pilonul 2 şi apelarea la rezervele Băncii Naţionale.

„Anul acesta este o problemă”

„Dacă chiar este o problemă pandemia, şi într-adevăr este acel şomaj tehnic, acele unităţi care şi-au încheiat activitatea, nu şi-au dus activitatea în continuare, nu mai vin contribuţii din această cauză, există o rezervă uriaşă, şi noi am propus-o, ca suma care se transferă la fondurile administrate privat, acea sumă de 9 miliarde care spuneam că este în bugetul pentru anul acesta, poate să fie amânată, prorogată cu un an sau doi, că într-adevăr anul acesta este o problemă, şi atunci sunt destui bani ca să se asigure acel 40% prag de creştere a pensiilor pe care le avem. Aceste lucruri nu sunt văzute şi nu sunt aplicate de Guvern în ceea ce priveşte sustenabilitatea. Se vorbea de problema datoriilor pe care le au companiile la bugetul asigurărilor sociale de stat. Avem lista lor: 18 miliarde. Cât din acestea vin să susţină această acţiune (de creştere cu 40% a pensiilor, n.r.) care este pentru acest an? Guvernul nu spune nimic de acest lucru. I-am arătat ministrului de Finanţe aceste probleme”, a afirmat preşedintele Federaţiei Naţionale „Unirea” a Pensionarilor din România, Dumitru Cojanu, citat de Agerpres.

Liderul Uniunii Generale a Pensionarilor din România, Toma Neamțu, a anunțat că 50.000 de pensionari au semnat o solicitare de acţionare în justiţie a Guvernului, dacă nu va aplica legea ce prevede mărirea pensiilor cu 40% din septembrie.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, a declarat, luni, că mărirea pensiilor cu 40% la 1 septembrie ar putea avea consecințe nefaste. „Ar fi o tragedie să faci măriri peste posibilităţile pe care le ai, după care să revii şi să ajungi la tăieri! Aşa ceva, după părerea mea, ar fi o tragedie şi nimeni nu-şi doreşte. Prin urmare, Ministerul Finanţelor Publice, în foarte scurtă vreme, ne va indica poza corectă a încasărilor la buget în acest moment”, a spus minisrrul Muncii.

Ministrul de Finanțe a explicat de ce nu este un susținător al creșterii pensiilor cu un procent de 40%. „10% înseamnă anul viitor un punct procentual creşterea cheltuielilor bugetare, înseamnă foarte mult. 40% înseamnă România izolată în faţa investitorilor străini şi înseamnă imediat o destabilizare a finanţelor publice. Este un cost mult prea mare pe care nu putem să îl ducem. 40% era un risc major pentru stabilitatea economică într-o perioadă de creştere cu 4%. Într-o perioadă de criză este dezastru pentru România”, a declarat Florin Cîţu.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Locul din România care se află pe un munte de aur! Legenda, izvorâtă din vremea...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Stațiunea din România care rivalizează cu Thailanda. Puțini turiști au auzit de ea, dar este...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
O navă cu 11 persoane la bord s-a scufundat în Marea Neagră. Trei marinari sunt...
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
TAXA obligatorie de care șoferii nu au auzit. NU poți circula dacă nu plătești
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Oamenii de știință au descoperit, în premieră, o moleculă care absoarbe gazele cu efect de...
×